Når vi har gjester på gården har jeg alltid ansvaret for matlagingen selv. Jeg lager alltid en arbeidsplan, men oftest bare som stikkord. Denne brukte jeg til et selskap i januar 2012:
Kvelden før: sette på oksehalene til kraft.
Formiddagen:
Ta ut scampi fra fryser. Ta ut butterdeig fra fryser.
Steke fileter
Rense løk og sette på kompotten
Koke blomkål - lage mos - sette kaldt.
Rense rosenkål.
Lage sjokoladefondant. Helles i former og settes i kjøleskapet.
Steke bacon og finhakke.
Lage ostepakkene.
Dele opp persillerot og forvelle.
Så er det mer detaljert liste for selve middagen. Oversikten viser hvilke servisedeler som skal brukes helt til venstre og huskeliste for den siste delen av matlagingen til høyre. I midten selve kjøreplanen for retter inn og ut av spisestua.
Formiddagen:
Ta ut scampi fra fryser. Ta ut butterdeig fra fryser.
Steke fileter
Rense løk og sette på kompotten
Koke blomkål - lage mos - sette kaldt.
Rense rosenkål.
Lage sjokoladefondant. Helles i former og settes i kjøleskapet.
Steke bacon og finhakke.
Lage ostepakkene.
Dele opp persillerot og forvelle.
Så er det mer detaljert liste for selve middagen. Oversikten viser hvilke servisedeler som skal brukes helt til venstre og huskeliste for den siste delen av matlagingen til høyre. I midten selve kjøreplanen for retter inn og ut av spisestua.
Arbeidsplan - gjennomføring:
Servise:
Bogstad-tall
Farrisglass, kakeasjett og teskje
Cousine- tall.
Dessertglass med stett + teskje Legge på kniv og gaffel
Kakeasjetter
Glassasjetter |
Frese Scampi
Anrette – bære inn
--
Bære ut tallerkner
Anrette – bære inn
--
Bære ut tallerkner
Anrette hovedrett – bære inn
Bære ut Anrette sorbet – bære inn
--
--
Bære ut tall.
Anrette – bære inn
--
Bære ut tall
Servere kaffe og likør
Anrette dessert og servere
|
Husk:
Poteter inn i stekeovn ca 17:45
Risotto på 17:30
Blomkålsuppe – lage ferdig
Sette på rosenkål
Sette persillerot i stekeovn
Varme opp løk
Sjekke poteter og rosenkål
Varme saus
Sorbet fra fryser
Briepakker inn i stekeovnen
Skjære opp tomater
Sette på kaffe. Sette sjokoladefondant i stekeovnen. |
Da vi hadde bryllup her i 2012 skulle jeg ikke være tilstede under matlagingen og lagde derfor en svært detaljert plan. Dette fungerte veldig bra.
Arbeidsplan matlaging
Tid
|
Fingermat
|
Forrett
|
hovedrett
|
dessert bryllupskake Kaffe
|
diverse
|
10.00
|
Lefseruller
Sandwish
Legges på fat, plast. Lage kurv/boks som H skal ha med. Mat og drikke
til 7. Flasker med eplemost står i kjøleskapet.
Egen boks med kjøttboller og stekt bacon til T.
|
||||
10.30
|
|||||
11.00
|
Rense blomkål og sellerirot.
|
||||
11.30
|
Dele opp gulrøtter. Legges i plastposer.
|
Sett alle pannacotta i isoporkasse med kjøleelementer
|
|||
12.00
|
Rense avocado og lage avocadokrem
Settes kaldt
|
Fylle vann i melkespann
|
|||
12.30
|
|||||
13.00
|
Fylle sinkbaljer med vann og isbiter Settes ved bord ved stallen. Se skisse
La flaskene med musserende stå i kjøleskapet så lenge som mulig.
|
Skjære fisk i biter.
Pakk i folie
|
Bære kjeler med vann til sukkererter og gulrøtter til låven
|
Firkanta hvite fat
Avlange hvite fat
Servietter
glassflasker
|
|
13.30
|
Fylle flasker med eplemost, rabarbrasaft og ripssaft.
Ripssaft blandes ca 50/50. Sugerør.
Varme kjøttboller og paier
|
Skjære opp poteter legges i langpanner med olje og malvonsalt. Dekk med folie.
|
|||
14.00
|
Bære ut fat med mat .
Forvente gjester fra 14.15
Sett noen flasker oppå bordet, resten i kasser under.
|
Fylle kjelen til grønnsaker med vann og bære på låven.
|
|||
14.30
|
Fylle på med flasker med drikke opp på bordet.
Tilby mer drikke/påfyll
|
De første langpannene med poteter i stekeovn
|
|||
15.00
|
Koke blomkål og
sellerirot
|
Legge isbiter i melkespannet
|
|||
15.30
|
Rydde matrester fra fingermaten
|
Forberedelser til
middagen:
Åpne rødvinsflasker
Fylle vann i
melkeflasker med vann fra melkespannet.
|
Mose grønnsakene.
Pass på at det ikke blir med for mye vann.
3 p uten melk
|
||
15.40
|
Bære alt til forrett til låven
|
Fortsette å steke poteter.
|
|||
16.30
|
Anrette forrett.
Settes i stativ
|
Avlange hvite tall
|
|||
17.00
|
Skjenke hvitvin (17:11)
|
Koke opp vannet til
sukkererter og gulrøtter. Holdes varmt.
|
|||
17.25
|
Servere forrett
|
Varme opp kjøtt.
Steketermometer til kjerne 59
|
|||
18.00
|
Ca 18:10 Pause
Rydde tall og bestikk
|
Varme opp sausen
|
|||
18:15
|
Poteter ferdig. Legg på folie og bær bort.
|
Anretningslinje:
18:30
|
Servere hovedrett
Bruk melsikt og øs bare litt om gangen av gulrøtter og sukkererter
opp av kokevannet om gangen. Legges i lave former.
Servere hovedrett
|
Hvite middagstallerkner
|
|||
19.00
19.30
|
Bære kassa med pannakotta fra kjeller til låven. 2 må bære sammen –
vannrett.
Skjære opp jordbær. Se kokebok
|
||||
20.30
|
Pause: Fjerne hovedretttall
|
Anrette dessert på slutten av middagen.
|
Glassasjetter
|
||
21.00
|
Servere dessert. Ikke få fingermerker på glassasjettene.
Det skal ikke serveres kaffe til dessert.
|
||||
PAUSE:
Fjerne desserttallerkner.
Alt brukt settes i pappesker og plastkasser
Plastbøtte til skvetter.
Matrester i avfallsbøtter m/bioposer.
|
|||||
Under brudevalsen
|
Trakte kaffe, koke tevann
|
Termokanner i overskap over fryser. Trakter i kjeller.
|
|||
Bære bort bryllupskake.
|
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar