Bordet eller bordene

Skal det brukes langbord, småbord eller runde bord?

Det ser utrolig flott og elegant ut med runde bord. Om ikke restauranten eller hotellet har runde bord så kan de leies fra utleiefirmaer. Og mange ønsker å dekke ved runde bord.

Runde bord er ofte 140 cm eller mer i diameter. Det betyr at det er umulig å holde en samtale igang tvers over bordet. Faktisk er det bare mulig å snakke sammen med sidemannen. Derfor synes jeg at runde bord er veldig usosiale. Runde bord krever også mer plass enn avlange bord.

Jeg synes at den ideelle bordbredden er 100 cm. Da er det kort nok tvers over bordet til å snakke sammen og det er god plass til pynt. Våre bord på låven er 80 cm brede. Det kan bli litt trangt både til mange glass og pynt, men samtidig skal det ikke så mye til før bordet har tilstrekkelig pynt. Dessuten blir det raskt mange samtaler igang som mange av gjestene kan delta i.

Man bør beregne 60 cm til hver plass, men kan snike inn litt for hver plass. Ikke sett av for lite plass. Det må være plass til stolen og det må være plass til at albuene kan løftes opp for å spise.
Småbord eller langbord?
I noen lokaler er det mest praktisk med flere små bord enn et langbord. Min erfaring er at der er vanskeligere å fordele gjestene på flere bord enn langs et langbord. Hvem skal sitte på bordet sammen med vertskapet?

Langbord eller hestesko?
Ofte er det fasongen på rommet som avgjør hvilken fasong bordet skal ha. På låven hos oss har vi hatt langbord i hele låvens lengde, to parallelle bord, og til bryllupet i 2012 dekket vi hestesko.Det var rommets bredde som avgjorde hvor bredt "tverrbordet" kunne være. Det bør beregnes ca 60 cm plass til hver person. Bordet til 6 personer burde dermed være 3,6 m langt. Det hadde ikke vi plass til, men det gikk greit med 3,2 m  også.


Vi hadde ingen bord med riktig lengde for kortsiden så det laget vi av gulvbord og IKEA-ben.

Det er viktig å beregne plass til at gjestene kan reise seg under måltidet, og det må være plass til de som skal servere.


Bordplassering
Så fort man er blitt enige om hvordan bordet skal se ut bør man starte med bordplasseringen. Ikke vent med dette til gjestene har gitt beskjed om de kommer.

Jeg pleier å tegne bordet på en stor kartong og skriver alle navnene på post-it lapper. Da er det lett å flytte folk rundt.
En annen måte å gjøre dette på er å lage en tabell som har samme form som bordet. Hver plass har en rad eller kolonne. Bryllupsbordet her ville sett slik ut. Det er lurt å ta en utskrift før noen flyttes til en annen plass. Da kan man sammenligne ulike løsninger.

Bordplasseringen har mye å si for at stemningen skal bli god og festen vellykket.. Gjestene bør sitte sammen med noen de kjenner og noen ukjente som de kanskje har felles interesser med. Noen ønsker å blande gjestene, både familie og venner. Andre lar par sitte sammen.
Bordkart
Når det er mange gjester til bords og særlig der det dekkes flere bord må det lages bordkart. Bordkartet bør være minst 1x1,5 m stor og bokstavene må være så store at de kan leses på litt avstand.

Bordkartet kan lages på et stort lerret eller stor kartong. Når det er mange gjester bør det kanskje være to kart hensiktsmessig hengt opp slik at gjestene kan se dem og lokalisere plassen sin før man går tilbords.

Tips til hvordan en flott bordplan kan se ut kan man få ved med bruke søkeordet table plan. Jeg fant for eksempel den til venstre.

Les om hvordan bordet kan dekkes her og her

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar